Amatriciana

Amatriciana jest to włoski sos do makaronu, którego podstawą jest podsmażone, drobno pokrojone mięso, pomidory i sera pecorino.

Pochodzenie sosu nie jest dokładnie znane, przypuszcza się jednak, że jest zmienioną lekko formą  prostszego sosu grica. Był to sos na bazie pokrojonego i podsmażonego wieprzowego podgardla (guanciale), startego sera owczego pecorino i pieprzu. W XIX wieku zaczęto dodawać do sosu pomidory i w ten sposób powstał sos amatriciana.

Włosi spierają się, czy do sosu należy dodawać cebulę czy czosnek (bywa, że niektórzy dodają oba). Na oficjalnej stronie internetowej miasta Amatrice, od którego pochodzi nazwa dania, opublikowano przepis, w którym nie ma ani cebuli, ani czosnku, jest natomiast niewielka ilość białego wina.

Oczywiście jak przystało na Pizzerię serwującą tylko najlepsze włoskie dania mamy dla Was Spaghetti Amatriciana 🙂

Skosztuj……mmmmm…… pycha!!