Cześć!
Wiesz co to włoskie ANTIPASTI? Nie?
Pizzeria Falcon spieszy z wyjaśnieniem 😉
Antipasti to nic innego jak przystawki podawane przed daniem głównym przy włoskim stole. Są zazwyczaj dość małe i podawane w pojedynczych porcjach. Wykorzystuje się w tym celu pomidory, mozzarellę, oliwki, bazylię, oliwę i szynkę prosciutto.
Najbardziej znane włoskie antipasti to:
Insalata caprese – sałatka ze świeżej mozzarelli, pomidorów i bazylii.
Carpaccio – przystawka z polędwicy wołowej, parmezanu i rukoli.
Bruschetty – grzanki z różnym farszem: pomidorami koktajlowymi i mozzarellą, tuńczykiem, oliwkami.
Oliwki w ziołach – przygotowane na bazie oliwek i różnych ziół: bazylii, oregano, tymianku.
Prosciutto con melone – kawałki melona owinięte szynką parmeńską, czyli prosciutto.
Tradycyjnie już Pizzeria Falcon zaprasza Was do skosztowania przepysznych antipasti, jakie można zamówić w naszym lokalu.