Antipasti

Cześć!

Wiesz co to włoskie ANTIPASTI? Nie?

Pizzeria Falcon spieszy z wyjaśnieniem 😉
Antipasti to nic innego jak przystawki podawane przed daniem głównym przy włoskim stole. Są zazwyczaj dość małe i podawane w pojedynczych porcjach. Wykorzystuje się w tym celu pomidory, mozzarellę, oliwki, bazylię, oliwę i szynkę prosciutto.

Najbardziej znane włoskie antipasti to:

Insalata caprese – sałatka ze świeżej mozzarelli, pomidorów i bazylii.

Carpaccio – przystawka z polędwicy wołowej, parmezanu i rukoli.

Bruschetty – grzanki z różnym farszem: pomidorami koktajlowymi i mozzarellą, tuńczykiem, oliwkami.

Oliwki w ziołach – przygotowane na bazie oliwek i różnych ziół: bazylii, oregano, tymianku.

Prosciutto con melone – kawałki melona owinięte szynką parmeńską, czyli prosciutto.

Tradycyjnie już Pizzeria Falcon zaprasza Was do skosztowania przepysznych antipasti, jakie można zamówić w naszym lokalu.