Bruschetta

Cześć

Dzisiaj słów kilka o bruschettcie. Pysznynej włoskiej przystawce, którą serwuje Pizzeria Falcon.

Bruschetta, czyli grzanka z czosnkiem i oliwą to sztandarowa włoska przystawka. Jak większość smakołyków włoskiej kuchni, tak i bruschetta pochodzi z południa kraju. Robi się ją z chleba na zakwasie, z ciabatty, w Toskanii używa się charakterystycznego pieczywa bez soli, nigdy natomiast z chleba tostowego.


Historia bruschetty nie jest dobrze znana. Wiadomo tylko, że danie powstała około XV wieku. I, że pochodzi z centralnych lub południowych Włoch.
Pierwotnie bruschetta była daniem włoskich rolników, pracujących na plantacjach oliwy. Opiekali kawałki wysuszonego już chleba, polewali oliwą i dodawali soli. Właśnie od tej czynności czyli opiekania wzięła się nazwa bruschetta. Bruscare znaczy grillować.


Bruschettę podaje się tradycyjnie w ramach przekąski na przyjęciach lub przed posiłkami. Może stanowić też danie śniadaniowe lub kolacyjne.
Bruschetta ma we Włoszech swoje święto. Obchodzi się je 2 lutego, ale tylko w gminie Spello.
Idealna bruschetta powinna być maksymalnie chrupiąca a możliwości serwowania tej włoskiej przystawki jest nieskończenie wiele.

Bruschetta w Pizzerii Falcon serwowana jest jako kanapeczki wypiekane na własnym cieście z pesto, pomidorkami, bazylią, oliwą z oliwek i cebulką

smacznego!