Cacio e pepe

Cacio e pepe

Spaghetti jest jednym z najpopularniejszych dań nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Makaron można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami.

Każdy z nas zna zapewne spaghetti bolognese, czy spaghetti carbonara. Słyszeliście jednak kiedyś o cacio e pepe? To niesamowite danie można przyrządzić w kilka minut. A co najlepsze, potrzeba do niego jedynie trzech prostych składników.

Pasta Cacio e pepe pochodzi z Lacjum i było podstawowym jedzeniem pasterzy, którzy spędzali miesiące poza domem pasąc owce. Pasterze zawsze nosili w workach kawałek dojrzałego pecorino, pieprz i suszony makaron. Ponieważ ser nie psuje się łatwo, więc idealnie nadawał się do długich podróży.

Nazwę  dania można przetłumaczyć jako “ser i pieprz” – cacio oznacza ser w kilku włoskich dialektach.

Choć jest to danie proste, to do perfekcji w jego wykonaniu dochodzi się dopiero za którymś razem. Trzeba uważać, aby ser pecorino roztopił się bez grudek i aby makaron, w tym przypadku spaghetti, był ugotowany „al dente” (na ząb), tzn. stawiał zębom lekki opór, a nie był miękki i rozgotowany.