Spaghetti Carbonara rozpoczęła swoją karierę jako danie podawane górnikom we Włoszech. Szybkie przygotowanie a także duża ilość kalorii czyniły z tego dania idealny posiłek dla ludzi tak ciężko pracujących. Sama nazwa też nie jest przypadkowa gdyż Carbonara to po włosku węgiel.
Sos carbonara powstał po raz pierwszy w Rzymie podczas II wojny światowej i zaskarbił sobie miejsce w naszych sercach i żołądkach , zapisując się na stałe pośród najpopularniejszych potraw na świecie.
O dziwo sos ten nie wymyślili Włosi , a alianccy żołnierze stacjonujący
w Rzymie . Ponieważ powstał ze składników , które wchodziły w skład ubogich żołnierskich racji żywnościowych jest bardzo prosty
w przygotowaniu . Oczywiście przez mijające lata przepis ewoluował,
i w szczególności zależy od położenia geograficznego. Carbonare przygotowuje się na wiele sposobów .
Pizzeria Falcon również ma w swoim menu pyszne i sycące Spaghetti Carbonara. W naszym przepisie króluje makaron spaghetti, Guanciale, sos na bazie jajek oraz ser pecorino. Możemy się pochwalić, że jak wszystkie nasze dania, tak i to jest wykonane ze składników włoskich i na bazie włoskiego przepisu.