Cześć!
Dzisiejszy wpis chcielibyśmy poświęcić rytuałowi picia kawy przez Włochów.
Rośliny kawowca nie rosną we Włoszech, jednak mimo to wielu ludzi uważa ten kraj za pewien wyznacznik standardów w dziedzinie picia kawy. I nie ma się co dziwić, ponieważ Włosi ten rytuał opanowali do perfekcji. Coś jednak musi być w prawdziwym włoskim espresso, skoro jest uwielbiane i serwowane na całym świecie 😉 We Włoszech istnieje dużo palarni kawy. Są lepsze i gorsze, ale najważniejszy jest tylko jeden wyznacznik. Włoska kawa ma mieć ciemne wypalenie. Produkowana ma być głównie pod espresso, czyli kawę wyrazistą i intensywną. Istnieje wiele metod parzenia kawy, jednak Italiano Espresso jest znane i uwielbiane przez miliony ludzi. Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób kawa ma gęstą, orzechowobrązową piankę zwaną z włoskiego crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Oprócz samodzielnego napoju, espresso stanowi również bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych – m.in. latte macchiato, caffè macchiato czy cappuccino.
Włosi piją kawę, stojąc przy barze, a stoliki w kawiarni są przeznaczone głównie dla turystów. Dla Włochów wizyta w kawiarni to szybkie espresso przed dalszymi obowiązkami.
Kawa we Włoszech jest pita zazwyczaj do posiłku. Wyjątkiem jest poranek, kiedy spożywa się ją przed śniadaniem. Natomiast kawa z mlekiem często zastępuje pierwszy posiłek w ciągu dnia.
I ciekawostka – kawę mleczną we Włoszech pije się do godziny 11. Często zamówienie cappuccino po południu może być odebrane śmiechem 😉
W Pizzerii Falcon naszym klientom serwujemy kawę o każdej porze.
Kilent zamawia – Klient ma!
Przekonaj się 😉