Historia żywienia

w Ciekawostki, Wydarzenia
28 października, 2020
autor:
Brak komentarzy

Cześć

dzisiaj trochę histori z niezłym rozrzutem 😉

od starożytności po 2020 rok

W starożytnej Grecji i Rzymie łatwo można zauważyć przeistaczania się skromnych posiłków do coraz to bardziej złożonych i urozmaiconych dań. W jedzeniu, tak jak i w każdej innej dziedzinie życia, występowały różnicę pomiędzy miastami-państwami i ich obywatelami, a biedotą, która hołdowała nędznym, skromnym, ale tradycyjnym posiłkom.

Wraz z nastaniem epoki średniowiecza kunsztowne i delikatne potrawy musiały ustąpić miejsca ogromnym ilościom mięsa połączonego z mocnymi alkoholami. Jednak w miarę upływu czasu, średniowieczna kuchnia stawała się coraz bardziej wysublimowana. Stoły Karola Wielkiego zastawiane były wykwintnymi potrawami, a Wyprawy Krzyżowe pełniły podobną funkcję w rozwoju sztuki kulinarnej jak podboje Rzymian w starożytności.

Epoka renesansu wprowadziła kuchnie prostą, ale obfitą, co umożliwiało obżarstwo. Mimo wszystko konsumpcja różniła się między sobą w poszczególnych warstwach społecznych.

Koniec XVII wieku przyniósł ze sobą nowe zwyczaje w spożywaniu dań przy stole. Używanie własnego widelca i łyżki zaczęło być pożądane, podobnie jak korzystanie z własnego talerzyka czy kieliszka. 

W dzisiejszych czasach jedzenie pozostaje nadal niezmiernie ważnym elementem egzystowania każdego człowieka. Pożywienie pochłania dużą część budżetu rodzinnego i tak jak we wcześniejszych epokach jest jednym z ważniejszych wyznaczników zamożności danej rodziny. Kuchnia na stałe wpisała się w czynniki różnicujące społeczeństwo. Zmienił się natomiast charakter wyznaczników bogactwa. Ludzie chętnie odwiedzają lokale gastronomiczne ponieważ łączą one przyjemność spożycia wyśmienitych i zróżnicowanych dań z możliwością spotkania lubianych osób, przyjaciół, rodziny.

Aż nastał rok 2020 a wraz z nim ogarnęła nas fala pandemii spowodowanej wirusem COVID-19.

Pizzeria Falcon chce zadbać o swoich klientów najlepiej jak można więc proponuje dania na wynos.

Można u nas zamawiać online wszystkie dostępne produkty z menu.

W Falconie zadbaliśmy o to aby wszystkie nasze dania pakowane były w specjalne tacki, zgrzewane na górze bezbarwną folią. Charakteryzują się one bardzo dobrą jakością wykonania oraz solidną konstrukcją, która gwarantuje bezpieczne i higieniczne przechowywanie. Jest to najlepsze zgrzewalne opakowanie jednorazowe do dań gotowych „na wynos” dostępne w Polsce.

Serdecznie zapraszamy do składania zamówień online lub telefonicznie!

Przekonajcie się, że NASZE DANIA nie tylko SĄ LEGENDARNIE PYSZNE!

Są także wygodnie i bezpiecznie pakowane aby nasz klient dostał tylko świeży i aromatycznie pachnący produkt!

smaczności!! 😉