Krem borowikowy naszego kucharza Marcina

w Nasze dania, Przepisy
29 września, 2020
autor:
Brak komentarzy

Grzyby to jedne z najstarszych mieszkańców naszej planety.

W światowej kuchni wiele jest składników, których ceny przyprawiają o zawrót głowy. Za równowartość kilograma specjalnej polędwicy można by zupełnie przyzwoicie wykarmić przeciętną rodzinę – przez miesiąc. Jednak absolutnym rekordzistą pod względem ceny są grzyby. Białe trufle. Najwięcej w historii – w kategorii kuchennych składników – zapłacono za 1,5 kilogramową truflę. 330 tysięcy dolarów!

Dzisiaj mamy dla Was prezent w postaci przepisu na krem borowikowy jaki w pizzerii Falcon przyrządza nasz kucharz Marcin.

Na oliwie z oliwek extra virgin należy zeszklić cebule oraz czosnek, dodać świeży tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz. Do tego dodajemy świeże grzyby borowik i podgrzybki. Dolewamy bulion warzywny. Wszystko to gotujemy około 20 minut. Na koniec miksujemy wszystko oraz dodajemy masła żeby nadać potrawie klarowności i gęstości.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i śmietana kremówka

Smacznego!