Cześć!
Opowiem Wam teraz trochę o makaronach jakich Pizzeria Falcon używa aby rozpieszczać podniebienia swoich klientów.
Do produkcji tego makaronu wykorzystywane są wyłącznie najlepszej jakości pszenica durum, świeże, jaja, sery importowane bezpośrednio z Włoch oraz inne sezonowe składniki sprowadzane specjalnie z wielu zakątków świata. W ofercie znajduje się szeroki asortyment makaronów, począwszy od makaronów długich jak tagliatelle czy spaghetti, a skończywszy na ravioli i ręcznie wytwarzanych pastach.
Makarony długie są wyciskane w niskich temperaturach z matryc wykonanych wyłącznie z brązu. Dzięki temu mają chropowatą powierzchnię z odpowiednim stopniem porowatości. Taka struktura pozwala na zatrzymanie aromatu z mąki i jaj oraz sprawia, że makaron doskonale prezentuje się na talerzu.
Pizzeria Falcon przygotowała dla naszych czytelników również małą ściągę jak czytać nazwy włoskich makaronów i je rozumieć 😉
Co o włoskim makaronie mówi jego nazwa? Początek lub koniec nazwy może sugerować Ci, jaki makaron kryje się za tą nazwą.
Słowniczek – jak rozumieć końcówki nazw makaronów
Elle – szeroki
Ette – mały, w sensie – wąski
Ene/ini – mały,
Oni – duży
Rogate – żłobiony
Lisce – gładki
Mezze – ścięty, skrócony, połówki
Rodzaje makarownów:
Anellini – stosuje się go do sosów i zup, ma kształt małych krążków.
Bucatini – to „grubszy” kuzyn spaghetti, możesz go użyć do sosu pomidorowego lub do zupy, wcześniej łamiąc na krótkie kawałki.
Canneloni – ten makaron podaje się z nadzieniem. Ma kształt szerokich około 10 cm rurek, które świetnie nadają się do nadziewania ich farszem z mięsa mielonego, szpinaku i fety. Tak przygotowany makaron zapieka się w piekarniku.
Apelli di angelo – jest to toskański cienki makaron zwinięty w gniazda. Jest doskonały do sosu pomidorowego przyprawionego ziołami i oliwą z oliwek.
Capellini/wermiszel – możesz go użyć do naszego rosołu, ponieważ ma formę długich cienkich nitek zwiniętych w gniazda. Możesz również polać lekkimi sosami. Dobrze też smakuje posypany parmezanem.
Conchigliette, conbchiglie, congchiglioni – to makaronowe muszelki w trzech rozmiarach: małe, średnie i duże. Muszelki mogą być gładkie lub żłobione. Mniejsze formy pasują do zup, średnie do dań z fasola w roli głównej, a duże – podobnie jak canneloni nadziewa się farszem i zapieka.
Tak oto małymi kroczkami uczymy się języka włoskiego razem z Falconem 😉