Małże. A co to takiego?

Małże to ponad 8 tysięcy gatunków, z których tylko trzy to nasze przysmaki. Są to omułki czyli mule, a także ostrygi i przegrzebki.


Kto nie słyszał o daniach z owocami morza? Każdy słyszał ale na pewno nie wszyscy mieli okazję ich spróbować, albo po prostu nie chcą bo dla nich jest to najzwyczajniej w świecie nieapetyczne.


Warto wspomnieć, że owoce morza są bogate w składniki odżywcze.
W 100 gramach gotowanych małży znajduje się tylko 125 kalorii. Są przy tym cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz soli mineralnych. Przede wszystkim jod, selen, fluor, żelazo, magnez, cynk i wapń. Ponadto zawierają sporo witamin, w tym witaminy A, D oraz witaminy z grupy B.
Często nazywane są też afrodyzjakami.
Jak one smakują? Są delikatnie słodkie ale można też pokusić się o stwierdzenie, że smakują jak woda morska. Zależy w jakim regionie zostały zebrane.

Małże można gotować, piec, grillować ale także można je jeść na surowo. Mule są zwykle podawane na talerzu do zupy, w wazie albo dużych specjalnych muszlach, z których wykłada się je łyżką wazową na talerz. Najczęściej serwuje się je w wywarze (np. z drobno pokrojonych warzyw i białego wina). Do jedzenia małż używa się widelca i łyżki. Potrzebne są również miseczki z wodą i cytryną do płukania palców.

A na koniec kilka ciekawostek o samych małżach:

  1. Małże jako pierwszy opisał Linnaeus w 1758 roku.
  2. Przydacznia olbrzymia to gatunek największych małż na świecie. Ich długość ciała dochodzi do 1,5 m, a waga do 320 kg.
  3. Małże pojawiły się na Ziemi ponad 500 milionów lat temu.
  4. Małże nie mają głowy.
  5. Największa odnaleziona skamieniałość małży ma około 3 metry długości.
  6. Małże bardzo rzadko się przemieszczają. Większość gatunków całe życie spędza w tym samym miejscu, w którym przyszły na świat.
  7. Rocznie na świecie sprzedaje się ponad 14 milinów ton małż.

Pizzeria Falcon w swoim menu ma również dania z małami. Zapraszamy do skosztowania.