Cześć
Opowiem Wam dzisiaj o oliwie, jakiej używa Pizzeria Falcon do swoich smakowitych dań.
Oliwa jest naszą największą tajemnicą ale uchylimy Wam jej rąbka 😉
Na pewno już wiecie, że oliwa w Falconie jest pyszna, świeża i serwujemy ją w 3 smakach. Jesteśmy dumni, że jako jedyna pizzeria w Sosnowcu do pizzy możemy zaproponować taki wybór oliw. Do każdej pizzy dodajemy oryginalną włoską, ręcznie robioną oliwę gratis. Nasza obsługa chętnie podpowie, która z oliw najlepiej pasuje do wybranego dania.
Tylko u nas można spróbować oliwy czosnkowej, bazyliowej i ostrej. Oliwę ostrą robimy z papryczek habanero, bazyliową tylko ze świeżej bazylii a czosnkową – tak, zgadliście – tylko ze świeżego czosnku 😊
Dla każdego coś dobrego 😊
Historia oliwy zaczyna się dawno, dawno temu ponieważ oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat. Najwartościowszą i najszlachetniejszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno. Na jej etykiecie widnieje napis „Extra Virgin”
Ciekawostki
W 2016 roku grupa naukowców z Uniwersytetu w Bari wsparta przez AIRC Włoskie Towarzystwo badań nad Rakiem z Mediolanu, dowiodła, że im oliwa jest bogatsza w polifenole tym ma większe działanie przeciwzapalne oraz preciwrakowe.
Tak więc nie żałujcie sobie oliwy. Polecamy chleba z oliwą i solą lub z dodatkiem pomidora. Powstanie wtedy przekąska, prosta i zdrowa.
Smacznego 😀