Oliwa – płynne złoto

w Ciekawostki
15 września, 2020
autor:
Brak komentarzy

Cześć

Opowiem Wam dzisiaj o oliwie, jakiej używa Pizzeria Falcon do swoich smakowitych dań.

Oliwa jest naszą największą tajemnicą ale uchylimy Wam jej rąbka 😉

Na pewno już wiecie, że oliwa w Falconie jest pyszna, świeża i serwujemy ją w 3 smakach. Jesteśmy dumni, że jako jedyna pizzeria w Sosnowcu do pizzy możemy zaproponować taki wybór oliw. Do każdej pizzy dodajemy oryginalną włoską, ręcznie robioną oliwę gratis. Nasza obsługa chętnie podpowie, która z oliw najlepiej pasuje do wybranego dania.

Tylko u nas można spróbować oliwy czosnkowej, bazyliowej i ostrej. Oliwę ostrą robimy z papryczek habanero, bazyliową tylko ze świeżej bazylii a czosnkową – tak, zgadliście – tylko ze świeżego czosnku 😊

Dla każdego coś dobrego 😊

Historia oliwy zaczyna się dawno, dawno temu ponieważ oliwki  uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat. Najwartościowszą i najszlachetniejszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno. Na jej etykiecie widnieje napis „Extra Virgin”

Ciekawostki

  • Oliwa w przeciwieństwie do wina im młodsza, tym jest smaczniejsza. Na początku ma zielony odcień, który z czasem zamienia się w złotawą barwę.
  • W procesie tłoczenia bardzo ważna jest niska temperatura, która jest niezbędna aby oliwa zachowała wysokie zdrowotne i smakowite właściwości owoców.
  • W trakcie wytwarzania oliwa Extra Virgin nie jest poddawana żadnym obróbkom chemicznym. Z tego powodu najlepiej smakuje na surowo.
  • Dobrej jakości oliwa musi być gorzka i pikantna.
  • Z zielonych oliwek otrzymuje się oliwę, która odznacza się najostrzejszym smakiem. A im ciemniejsze oliwki tym słodsza oliwa.

W 2016 roku grupa naukowców z Uniwersytetu w Bari wsparta przez AIRC Włoskie Towarzystwo badań nad Rakiem z Mediolanu,  dowiodła, że im oliwa jest  bogatsza w polifenole  tym ma większe działanie przeciwzapalne oraz preciwrakowe.

Tak więc nie żałujcie sobie oliwy. Polecamy chleba z oliwą i solą lub z dodatkiem pomidora. Powstanie wtedy przekąska, prosta i zdrowa.

Smacznego 😀