Pewien piekarz z Neapolu postanowił stworzyć oryginalne danie na cześć królowej Małgorzaty. Jest jednak pewna teoria, któ®a mówi, że calzone powstało przypadkiem, kiedy to pizza spadła nieuważnemu piekarzowi i złożyła się na pół.
Calzone to rodzaj pizzy, która swoim kształtem przypomina pieroga, ale w większym rozmiarze. W środku znajduje się nadzienie z dowolne dobranymi dodatkami, według własnego uznania.
Podstawowym składnikiem calzone jest ciasto na pizzę, które powinno być rozwałkowane na cieniutki, półcentymetrowy drożdżowy placek. Następnie posmarowane sosem pomidorowym, posypane serem i poukładanymi na nim dodatkami. Tak jak w przypadku pizzy może to być szynka, warzywa, różne rodzaje sera czy na przykład mięso z kurczaka. Po złożeniu i dociśnięciu boków calzone należy posypać suszoną bazylią i piec w mocno nagrzanym piekarniku.
Oczywiście jak przystało na Pizzerię Falcon – najlepszą pizzerię włoską w mieście – mamy dla Was w swoim menu pizzę Calzone 😊
Smacznego!