Pizza – krótka historia

Pizza to danie, którego nie sposób nie lubić. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, kremowa mozzarella i inne dodatki… a to wszystko zaserwowane tak, byś mógł podzielić się radością jedzenia ze swoimi przyjaciółmi. A jaka jest jej historia?

Pizza jaką znamy jest faktycznie dziełem Włochów, a dokładniej – Raffaele Esposito. Stało się to w 1889 roku, i to nie bez powodu! Do malowniczego miasta na południu Italii przybyła bowiem wówczas Małgorzata II Sabaudzka – królowa Włoch, a jednym z punktów programu było właśnie skosztowanie wypieków Esposito. Z tej okazji ceniony piekarz postanowił upiec nową wersję pizzy, którą – na cześć władczyni – nazwał Margherita.

Dziś w niemal dokładnie takiej samej konfiguracji składników dostępna jest ta pizza w  Pizzerii Falcon Sosnowiec  jak i w pizzeriach w Warszawie, Paryżu czy Nowym Jorku. Co na nią trafiło? Składniki, które kolorystycznie odzwierciedlały barwy flagi Włoch. Mowa oczywiście o soczyście czerwonych pomidorach, białej jak śnieg mozzarelli oraz zielonej bazylii. Tak niewiele było potrzeba, aby w pizzy zakochał się cały świat. Taki stan trwa do dzisiaj.

Pizza w Sosnowcu , Warszawie, Krakowie czy Madrycie jest najpopularniejszym daniem zamawianym w dostawie.

I nadal smakuje równie doskonale jak ta przyrządzona przed 130 laty.