Sałatka Cezarska

Cześć

Dzisiaj trochę historii najsłynniejszej sałatki. Sałatki cezarskiej 🙂

Cezar – rodzaj popularnej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan.


Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni.

Jednak niektórzy przyjaciele i rodzina Cezara kwestionują tę historię. Paul Maggiora, partner Cardinis, twierdził, że przygotował pierwszą sałatkę Cezara w 1927 roku dla amerykańskich lotników z San Diego i nazwał ją ‚Sałatka lotnika’. Livio Santini twierdził, że zrobił sałatkę z przepisu swojej matki, w kuchni restauracji Cezara, gdy miał 18 lat, w 1925 roku, i że Cezar wziął od niego przepis…

Nie zmienia to jednak faktu, że sałatka zyskała popularność i na dobre zagościła w karcie jako Sałatka Cezara.

Trzy lata przed śmiercią Cardiniego, w 1956 r. Mistrzowie kuchni Międzynarodowego Towarzystwa Epikurejskiego w Paryżu ogłosili sałatkę Cezara ‚największym przepisem pochodzącym z obu Ameryk w ciągu ostatnich 50 lat’.

Dzisiaj ta słynna sałatka doczekała się wielu odmian. Przygotowuje się ją z kurczakiem, jajkami. Modyfikuje się też sos – w niektórym są sardele i sos Worcestershire, w innych tylko jeden z tych składników.

W Pizzerii Falcon można również zjeść smaczną i wykonaną z prawdziwie włoskich składników sałatkę cezarską.

Zamów i przekonaj się sam!