Ser Grana Padano

w Ciekawostki
19 stycznia, 2021
autor:
Brak komentarzy
grana padano

Cześć

Dzisiaj słów kilka o serze, którego używamy, aby dopieścić zmysły naszych klientów i smakoszy 🙂

Grana Padano to jeden z najbardziej znanych serów włoskich, mający znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta), który posiada od 1955 roku. Dojrzewanie sera trwa od roku do dwóch lat. Przebiega w dobrze wentylowanej piwnicy w temperaturze od 15 do 20 stopni C.

Często Grana Padano traktowany jest jako tańsza wersja serów potocznie zwanych „parmezanem”. Jednak Grana Padano jest nieco delikatniejszy w smaku, krócej dojrzewający (minimalny okres dojrzewania to 9 miesięcy, a maksymalny 24 miesiące) oraz mniej tłusty. Wynika to ze stosowania do jego produkcji mleka o niższej zawartości tłuszczu.

Jego produkcję rozpoczęli cysterscy mnisi w 1134 roku w opactwie Chiaravalle. Nazwa Grana Padano pochodzi od włoskiego „grana” (pol. ziarno) ze względu na typową ziarnistą teksturę sera. „Padano” natomiast to obszar produkcji Pianura Padana, który jest doliną rzeki Po w północnych Włoszech.

Każdy kęs włoskiego sera to idealne połączenie walorów smakowych i składników odżywczych. Zaledwie jedna porcja zawiera stężenie białek o wysokiej wartości biologicznej m.in.: leucyny, lizyny, fenyloalaniny i tyrozyny. Dodatkowo będąc produktem mleczarskim, dostarcza on tego samego białka co mleko, ale w postaci skoncentrowanej. Oznacza to, że 60 g sera zawiera taką samą ilość składników odżywczych co 1 litr mleka.

Regularne spożywanie tego twardego włoskiego sera pozwala uzupełnić dzienne spożycie minerałów takich jak cynk, miedź i fosfor, a co najistotniejsze – wapnia (porcja 50 g sera zawiera 580 mg tego pierwiastka ważnego dla rozwoju mocnych kości). Ten oryginalny włoski ser jest ważnym źródłem witamin A i oraz witamin z grupy B (porcja 50 g dostarcza 75% dziennego zapotrzebowania witaminy B12 zalecanej dla osoby dorosłej).

Falcon używa tego sera jako dodatek do serwowanych dań z myślą o tym, aby dać swoim klientom tylko to, co najlepsze. Sięgajmy więc bez obawy po dania z tym oryginalnym serem, takie jak pizza Prosciutto, pizza Quattro Formaggi, sałatka Prosciutto, spaghetti Carbonara, Tagliatelle z atramentem z mąwy

Żyjcie zdrowo!