Ser pecorino

ser pecorino

Nazwa pecorino pochodzi od włoskiego słowa „pecora”, czyli owca.
Kolebką serowego przysmaku jest centralna i południowa część Włoch. Najsłynniejszą na świecie odmianę, ser Pecorino Romano, wytwarza się jedynie z mleka kóz pochodzących z równin prowincji Lazio oraz
z Sardynii.

Pierwsze wzmianki o kruszącym się serze owczym pochodzą sprzed dwóch tysięcy lat. Dobrze wysuszony, treściwy nabiał służył za racje żywnościowe rzymskim legionistom. Do dnia dzisiejszego ten tradycyjny ser owczy jest darzony przez Włochów wielkim umiłowaniem, a jego popularność wynika także z tego, że ser pecorino jest tańszy od parmezanu.

Charakterystyczne cechy sera pecorino to słomkowy kolor, grudkowatość, łatwo kruszącą się konsystencja o wyraźnych jasnych przebarwieniach oraz niewielkq liczba dziur. Ser pecorino pokryty jest zwykle cienką skórką
w kolorze kości słoniowej, którą czasami dodatkowo pokrywa się ciemniejszą warstwą ochronną.

Pizzeria Falcon – jak przystało na pizzęrię z włoskimi daniami, również używa do swoich potraw sera pecorino. Skosztuj!

Smacznego.