Serek mascarpone

Ser mascarpone powstał w regionie północnych Włoch, w Lombardii, która słynie z mleczarskiej i rolniczej tradycji. Jego historia sięga aż XVI w. Wtedy to pewien rolnik osiągnął sławę dzięki sprzedawaniu lokalnej ludności świeżego i gładkiego twarogu znanemu dzisiaj jako mascarpone. Włosi tak zachwycili się wynalazkiem, że rząd odznaczył wyrób etykietą P.A.T. (Prodotto Agroalimentare Tradizionale), czyli etykietą lokalnego tradycyjnego produktu spożywczego, aby żaden kraj, ani żaden region nie podważył lombardzkiego pochodzenia sera. Kiedyś ser mascarpone wytwarzany był tylko jesienią i zimą, aby niskie temperatury utrzymywały go w świeżości. Sprzedawano go małymi porcjami w niewielkich przepuszczających powietrze woreczkach.

Pochodzenie nazwy tego włoskiego sera nie jest do końca jasne. Istnieją trzy popularne przekonania, jednak trudno wskazać, które jest najbardziej prawdopodobne. Pierwsze z nich etymologię upatruję w języku hiszpańskim. Nazwa mascarpone miałaby się wziąć od hiszpańskiego mas que bueno, czyli „więcej niż dobre”.

Ser mascarpone ma jasny, maślany kolor. Zrobiony jest ze śmietany, a gładka i gęsta konsystencja rodzi skojarzenia z bitą śmietaną. Niektórzy nazywają go „włoskim serkiem topionym”.

Ser ten oryginalnie wytwarzany jest z mleka krowiego, a jego zawartość tłuszczu może zatrwożyć dbających o linię, bo wynosi aż 75%, a więc niewiele mniej niż masło. Jego smak jest łagodny i delikatny, dlatego nadaje się do wielu potraw – stanowi świetną bazę do sosów i jest doskonałym nośnikiem dla bardziej wyrazistych smaków.

Oczywiście najbardziej znanym przeznaczeniem dla sera mascarpone jest włoski deser tiramisu. Ma delikatny, słodki smak i konsystencję śmietany. Jest idealny do wszelkich deserów, ale równie dobrze sprawdza się w kompozycji z makaronami, a nawet mięsem

Pizzeria Falcon ma dla Was deser z serkiem mascarpone. Nasze słynne tiramisu 😉 . Zapraszamy do składania zamówień online!