Święto pizzy!

swieto pizzy

9 lutego nie tylko Polacy obchodzą Międzynarodowy Dzień Pizzy. Święto to także jest obchodzone wtedy w Rosji i we Włoszech.

Włosi wyróżniają dwa rodzaje pizzy — neapolitańską i rzymską. Ta pierwsza otrzymała od Komisji Europejskiej certyfikat TSG ((Traditional Specialities Guaranteed). Jest to pizza bardzo cienka (maks. 3 mm grubości), nie ma też zaokrąglonych boków. Aby pizza była uznana za neapolitańską, może być robiona jedynie według specjalnej receptury. Z kolei pizza rzymska jest zdecydowanie większej grubości, do 2 cm, ma mocno zarumienione i podniesione brzegi.

Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ”pizzeriami” pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy.

Oto 10 ciekawostek związanych z tym popularnym daniem przygotowanych przez serwis wmeritum.pl:

  1. Codziennie sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy
  2. Połowa wszystkich sprzedawanych pizz jest zamawiana w piątki i soboty, a największe rozmiary są kupowane w niedziele
  3. Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest niezmiennie Margherita. Inne znane to: Quatro Stagioni (cztery pory roku), Quatro Formaggi (z czterema rodzajami sera), Napoli (neapolitańska).
  4. Najdroższą pizzę na świecie serwuje pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek po $450. W jej skład wchodzą homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie i Rosyjski kawior Osetra
  5. Najwięcej pizzy jedzą Norwegowie oraz Niemcy
  6. Najczęściej wybieranymi dodatkami do pizzy są pieczarki, salami, szynka, papryka i cebula
  7. Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie stwierdzili, że spożywanie pizzy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 59%. Dodatkowo pizza spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed miażdżycą. Wszystko dzięki likopenowi, który zawarty jest w pomidorach.
  8. Pierwsza pizzeria na świecie powstała w roku 1830 w Neapolu. Nazywała się „Antica Pizzeria Port’Alba” i działa do dziś na ulicy Via Port’Alba 18.
  9. Andrea Mandinella przyrządza pizzę w czasie zaledwie 4 minut. Jest on najszybszym kucharzem na świecie
  10. Bardzo popularna pizza hawajska nie powstała wcale na Hawajach. Tę owocową odmianę pizzy wymyślono w Kanadzie.

Pizzeria Falcon przedłuża nam to smaczne święto aż o 5 dni 🙂 Ale nie tylko od 5 do 11 lutego w pizzeri Falcon  można bez konsekwencji zajadać się tym włoskim przysmakiem. Zapraszamy Was codziennie na świeżą, oryginalną, 100% włoską i nieziemsko pyszną pizzę !

Smacznego!