9 lutego nie tylko Polacy obchodzą Międzynarodowy Dzień Pizzy. Święto to także jest obchodzone wtedy w Rosji i we Włoszech.
Włosi wyróżniają dwa rodzaje pizzy — neapolitańską i rzymską. Ta pierwsza otrzymała od Komisji Europejskiej certyfikat TSG ((Traditional Specialities Guaranteed). Jest to pizza bardzo cienka (maks. 3 mm grubości), nie ma też zaokrąglonych boków. Aby pizza była uznana za neapolitańską, może być robiona jedynie według specjalnej receptury. Z kolei pizza rzymska jest zdecydowanie większej grubości, do 2 cm, ma mocno zarumienione i podniesione brzegi.
Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ”pizzeriami” pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy.
Oto 10 ciekawostek związanych z tym popularnym daniem przygotowanych przez serwis wmeritum.pl:
Pizzeria Falcon przedłuża nam to smaczne święto aż o 5 dni 🙂 Ale nie tylko od 5 do 11 lutego w pizzeri Falcon można bez konsekwencji zajadać się tym włoskim przysmakiem. Zapraszamy Was codziennie na świeżą, oryginalną, 100% włoską i nieziemsko pyszną pizzę !
Smacznego!