Włoska szynka parmeńska

w Ciekawostki, Nasze dania
7 października, 2020
autor:
Brak komentarzy

Cześć

Dzisiaj Pizzeria Falcon postanowiła przybliżyć Wam historię jednego z serwowanych przez siebie przysmaków włoskich a mianowicie: szynkę parmeńską.

Jak mówi wikipedia Prosciutto di Parma to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych. Produkuje się ją wyłącznie w okolicach Parmy, miasta na północy Włoch i co ważne – mięso używane do produkcji szynki musi także pochodzić z tego regionu.

Prosciutto di Parma – bo tak nazywa się w oryginale, to surowa, lekko solona szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez, mniej więcej, jeden rok. Ma dość subtelny, delikatny smak, który niektórzy określają jako „słodki”.

Prosciutto pięknie pachnie, ma kształt łezki, wypaloną koronę – znak najwyższej jakości ! I jest jedną z najsławniejszych i najdroższych wędlin na świecie.

Włoską szynkę najlepiej jeść surową. Włosi doceniają jej wyjątkowość właśnie w takiej postaci. Rzadko się ją gotuje, ponieważ straci wiele walorów. Ewentualnie owija się wokół innych smaków i rozgrzewa w piecu aby lekko rozpuścić tłuszcz i wydobyć dodatkowe aromaty.

Świetnie komponuje się z melonem, gruszką, winogronami, figami lub powidłami śliwkowymi.

Pizzeria Falcon dobrze wie jak podać ten przysmak aby zachwycił on podniebienia nawet najwybredniejszych smakoszy. Dlatego zaprasza na sałatkę i pizzę z tym niebiańskim dodatkiem.

Cienkie plasterki lubią także towarzystwo świeżego, pszennego chleba lub paluszków typu grissini. Nie pogardzą również czerwonym, wytrawnym winem  i nie obrażą się kiedy będzie się ją jadło po prostu palcami.

Szynki parmeńskie zawierają małe ilości tłuszczu, za to bogate są w białko, wolne aminokwasy, proteiny, fosfor i witaminy. Są lekkostrawne i mają obniżoną zawartość cholesterolu. Zawierają także lecyny i izolecyny – aminokwasy wchodzące w cykl metaboliczny mięśni  – dlatego zalecane są m.in. sportowcom.

Dzięki procesowi dojrzewania, szynki parmeńskie nie tuczą, ponieważ proteiny zawarte w mięsie ulegają rozkładowi, dzięki czemu są one łatwiej przyswajalne przez organizm.

Wpadnij do Pizzerii Falcon i skosztuj tej pyszności w pizzy PROSCIUTTO oraz w sałatce PROSCIUTTO 😉