Zupa minestrone – przepis szefa kuchni

w Przepisy
2 czerwca, 2020
autor:
Brak komentarzy

Zupa minestrone (od wł. słowa „minestra”, czyli zupa) to bardzo popularne danie w różnych regionach Włoch. Nie ma na tę zupę jednego przepisu.  My podajemy przepis naszego kucharza Marcina.

Zupa ,,Minestrone” Marcina  porcja dla 4 osób.

Składniki

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki.
  • Nać selera – 1 pęczek.
  • Papryka czerwona – 1szt.
  • Cebula biała – 2 główki.
  • Cebula czerwona – 1 główka.
  • Czosnek  – poł główki.
  • Kalafior – ¼ główki.
  • Marchew – 3 sztuki.
  • Pietruszka korzeń – 1 sztuka.
  • Pomidory świeże bez skorki- 4sztuki.
  • Rozmaryn świeży
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Por  -1 sztuka
  • Boczek – ½ kg
  • skórka sera Grana Padano

Sposób przyrządzenia

W garnku rozgrzewamy oliwę, po rozgrzaniu dodajemy pokrojony w kostkę boczek cebulę białą, cebulę czerwoną, marchewkę, pietruszkę. Do tego dorzucamy czosnek według swojego uznania oraz nać selera. Całość dusimy pod pokrywką ok 25minut.  Podczas duszenia dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu.

Po 25 minutach dolewamy wywar z warzyw lub wodę doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy przez 5 minut. Przed podaniem dodajemy startą skórkę sera Grand Padano.